Disseny de les Monedes Alemanyes
Una comissió d’alts càrrecs i experts en numismàtica d’Alemanya va triar tres dissenys diferents per a la cara nacional de les monedes en euros.
Una comissió d’alts càrrecs i experts en numismàtica d’Alemanya va triar tres dissenys diferents per a la cara nacional de les monedes en euros.
Les monedes reprodueixen la branca de roure que apareixien als «pfennig» o antics penics. El disseny va ser realitzat per el catedràtic Rolf Lederbogen.
Les monedes tenen com a motiu la Porta de Brandemburg, símbol de la divisió d’Alemanya i de la seva posterior re-unificació. La perspectiva adoptada en aquest disseny, obra de Renhard Heinsdorff, ressalta l’obertura de la porta, amb la finalitat de posar en relleu l’unificació d’Alemanya i Europa.
Les monedes son presidides per una àguila, símbol tradicional de la sobirania alemanya, rodejada per les estrelles que constitueixen el símbol d’Europa. Els autors d’aquest disseny son Heinz i Sneschana Russewa-Hoyer. Gravat el canto (virola) de la moneda de 2€: «EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT» («Unitat, Justícia i Llibertat») i l’emblema de l’àguila federal.
Al centre de la moneda apareix la «Holstentor», porta emblemàtica de la ciutat de Lübeck i, a sota, les paraules «Schleswig-Holstein», primer dels setze Estats federats d’Alemanya amb moneda en euros commemorativa. A la dreta de la imatge apareixen les inicials del gravador «HH» i, a l’esquerra, les lletres «A», «D», «F», «G» i «J», depenent de la Fàbrica de la Moneda. L’any d’encunyació, «2006», les dotze estrelles de la Unió Europea i les paraules «Bundesrepublik Deutschland» figuren a la corona circular.
La moneda reprodueix el palau de Schwerin i presenta la inscripció «MECKLENBURG-Vorpommern», l’Estat federat de Mecklenburg-Pomerània Occidental on està situat aquest palau. La marca de la Fàbrica de la Moneda («A», «D», «F», «G» o «J») apareix sobre la imatge, i sota figuren les inicials del gravador, «HH». En l’anell exterior de la moneda estan representades les dotze estrelles de la Unió Europea, juntament amb l’any d’encunyació, «2007», i la llegenda «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND».
Al centre de la moneda es representa el document del Tractat signat pels sis països fundadors, sobre un fons que imita el paviment dissenyat per Miguel Ángel per a la Piazza del Campidoglio de Roma, en la qual va tenir lloc la signatura el 25 de març de 1957. el nom del país emissor i les llegendes «TRACTAT de ROMA 50 ANYS» i «EUROPA» apareixen en llatí o en l’idioma o idiomes d’aquest país de la zona de l’euro.
Al centre de la moneda figura l’església barroca de Sant Miquel, coneguda popularment com «Michel», símbol de la ciutat i de l’Estat federat d’Hamburg, com indica la inscripció sota la imatge. L’any d’emissió «2008», les dotze estrelles de la Unió Europea i la llegenda «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND» apareixen a la corona circular. La marca de la Fàbrica de la Moneda figura a la part superior dreta de la moneda.
A la moneda es representa l’església de Sant Lluís, símbol de Saarbrücken, capital del Sarre. El disseny reprodueix la façana est i el campanar característics de l’església i, a sota, la inscripció «SAARLAND» i una «G», marca de la Fàbrica de la Moneda. Les inicials de l’artista, Friedrich Brenner, figuren a la dreta. L’any d’emissió, «2009», les dotze estrelles de la Unió Europea i la llegenda «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND» apareixen a la corona circular.
A la moneda es pot veure una figura de disseny primitiu que es fon amb el símbol del €. La idea que es vol transmetre és que la moneda única i, per extensió, la Unió Econòmica i Monetària (UEM) constitueixen l’última baula de la llarga història de la integració econòmica i comercial europea. Aquesta moneda l’emeten tots els països de la zona de l’euro, figurant en cada cas el nom del país emissor i la llegenda «UEM 1999-2009» en la llengua o llengües respectives. El disseny, escollit entre els cinc preseleccionats per ciutadans de la Unió Europea mitjançant votació per Internet, és creació de George Stamatopoulos, escultor del departament d’encunyació del Banc de Grècia. A la corona circular es representen les dotze estrelles de la Unió Europea.
La part interior de la moneda representa l’ajuntament de Bremen, amb l’estàtua de Roldán en primer pla. A sota de l’ajuntament, a la dreta de l’estàtua, figura la llegenda «BREMEN». A dalt, a l’esquerra, la marca de la Fàbrica de la Moneda està representada per les lletres A, D, F, G o J. A l’extrem inferior es troben les inicials de l’artista Bodo Broschat. A la corona circular de la moneda, la indicació de l’Estat emissor «D» i l’any «2010» s’intercalen amunt i avall, respectivament, entre les dotze estrelles de la bandera europea.
Al centre de la moneda apareix la catedral de Colònia sobre les paraules «Nordrhein-Westfalen», nom original de l’Estat federat alemany en el qual es troba. A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea, juntament amb l’any d’emissió, «2011», a la part inferior.
La part central de la moneda, dissenyada per Erich Ott, mostra la vista aquest d’un dels monuments més coneguts de Baviera, el castell de Neuschwanstein, amb la casa del guarda en primer pla, els seus romàntiques torres i torrasses i les majestuoses muntanyes com fons. A sota apareix el nom de l’estat federat «BAYERN». La marca de seca de la fàbrica corresponent (A, D, F, G o J) figura a la dreta, i les inicials de l’artista, a l’esquerra. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea. Entre les estrelles, a la part inferior, apareix l’any «2012» i, a la part superior, la indicació de l’Estat emissor «D».
La part central de la moneda, dissenyada per Helmut Andexlinger, de la Fàbrica de Moneda d’Àustria, i escollida pels ciutadans i residents de la zona de l’euro com a moneda commemorativa comuna de 2012, mostra el món en forma de símbol de l’euro en el centre, al·ludint a com l’euro s’ha convertit en un veritable actor mundial al llarg de l’última dècada. Els elements que envolten l’euro simbolitzen la seva importància per a la gent corrent (representada per una família de quatre membres), per al món de les finances (la Eurotower), per al comerç (un vaixell), per a la indústria (una fàbrica) i l’energia, per a la investigació i el desenvolupament (dues turbines eòliques). Les inicials del dissenyador «A.H.» s’aprecien (si s’observa amb molta atenció) entre el vaixell i la Eurotower. A les vores superior i inferior de la part central de la moneda figuren, respectivament, el país emissor i els anys «2002 – 2012». La moneda l’emetran tots els països de la zona de l’euro. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
La part interior de la moneda mostra el monestir de Maulbronn, el complex monàstic medieval més ben conservat al nord dels Alps. Aquest complex, inclòs en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1993, es va fundar el 1147. A la part superior, s’indica l’any d’emissió «2013»; a la part inferior, figura la inscripció BADEN-WÜRTTEMBERG i, a sota, el codi del país emissor «D»; la marca de seca, representada per una de les lletres A, D, F, G o J, apareix a la dreta i en la part inferior esquerra, les inicials de l’artista. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
La moneda, dissenyada per Yves Sampo, de la Fàbrica de la Moneda de París, Stefanie Lindner, de la Fàbrica de la Moneda de Berlín, Alina Hoyer (Berlín) i Sneschana Russewa-Hoyer (Berlín), mostra els retrats estilitzats dels signataris del Tractat de l’Elisi (el llavors canceller de la República Federal d’Alemanya, Konrad Adenauer, i l’antic president de la República Francesa, Charles de Gaulle), sobre les seves respectives signatures, situades als costats de la inscripció «50 ANS JAHRE» amb l’any «2013» al centre. Les inscripcions «TRAITÉ DE L’Elysée» i «Elysée-VERTRAG» apareixen centrades, respectivament, en les vores superior i inferior del centre de la moneda. A la part dreta de la part interior es troba, sota l’efígie d’Adenauer, la marca de seca de la fàbrica de la moneda corresponent ( «A», «D», «F», «G» o «J»), així com el codi del país emissor: «D». A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El centre de la moneda mostra l’església de Sant Miquel de Hildesheim (Baixa Saxònia), inclosa en la llista del patrimoni cultural mundial de la UNESCO el 1985. A la part superior figura l’any d’emissió «2014» i, a l’esquerra, la marca de seca (A, d, F, G, J). A la part inferior es llegeix la inscripció «Niedersachsen» i, a sota, el codi del país emissor «D». A la part superior dreta apareixen les inicials del gravador OE (Ott Erich). A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
La imatge mostra una perspectiva clàssica de l’església de Sant Pau a Frankfurt (la «Paulskirche» va ser la seu del primer òrgan legislatiu lliurement elegit d’Alemanya, en 1849, i es considera el bressol de la democràcia alemanya) i, per tant, la que té més valor identificatiu. El disseny posa de manifest la tensió entre el domini de la torre i l’estructura el·líptica de l’església. El tram lleugerament exagerat d’escala resulta atraient alhora que reforça la inscripció subjacent «Hessen» (l’església de Sant Pau està en l’Estat federal d’Hesse). A l’interior de la moneda apareix també l’any «2015» i la marca de la fàbrica de la moneda corresponent («A», «D», «F», «G» o «J») a la banda esquerra, així com el codi del país emissor «D» i la marca del gravador (les inicials «HH» – Heinz Hoyer) al costat dret. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El motiu representa la bandera de la UE com a símbol que uneix pobles i cultures amb visions i ideals comuns d’un futur millor. Dotze estrelles que es transformen en figures humanes representen el naixement d’una nova Europa. A la part superior dreta, en semicercle, figura la menció del país emissor «REPUBLIK ÖSTERREICH» i els anys «1985-2015». A la part inferior dreta apareixen les inicials de l’artista (Georgios Stamatopoulos). A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
En primer pla hi figura un grup de persones, que encarna un nou començament i el progrés cap a un futur millor, davant la Porta de Brandenburg, símbol de la unitat alemanya. La reproducció del lema «WIR SIND EIN Volk» (som un poble), expressió col·lectiva de la voluntat dels ciutadans alemanys, evoca el camí cap a la reunificació alemanya. A l’interior de la moneda també apareix la marca de seca de la fàbrica corresponent («A», «D», «F», «G» o «J»), així com el codi del país emissor «D» i la marca del gravador (les inicials «BW» – Bernd Wendhut). A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El motiu mostra una vista des del pati interior de l’Zwinger de Dresden, un monument famós a tot el món, cap a la Porta de la Corona. A la part interior, a sota, també figuren el nom «Sachsen» i el codi del país emissor «D»; a la part superior dreta, la marca de seca de la casa de la moneda corresponent («A», «D», «F», «G» o «J») i la marca del gravador (les inicials «JT»: Jordi Truxa) i, en la part superior esquerra, l’any «2016». A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El motiu mostra la Porta Nigra de Trèveris, que és probablement la porta urbana romana més ben conservada al nord dels Alps. A la part interior hi ha el nom «Rheinland-Pfalz» i, a sota, el codi del país emissor («D»). La marca de seca corresponent («A», «D», «F», «G» o «J») apareix a l’esquerra i, a dalt, l’any «2017». A la dreta s’aprecien les inicials («CH») de la dissenyadora del motiu (Chocola Frantisek). A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El disseny representa Helmut Schmidt en un posat característica participant en un diàleg amb el seu interlocutor. En un semicercle a la part superior dreta figura la inscripció «HELMUT SCHMIDT» i en el costat dret els anys «1918-2015». La marca de seca figura sota dels anys. A la banda esquerra figura el codi del país emissor, «D», i sota, l’any d’emissió, «2018». A la part inferior hi ha les inicials de l’artista. A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
+Info
© · Textos Originals: BCE · Tradució: Isaac Hero · Imatges: APP EuroCoin