Disseny de les Monedes Belgues
El disseny de les monedes en euros de Bèlgica és obra de Jan Alfons Keustermans, director de l’Acadèmia Municipal de Belles Arts de Turnhout. Hi ha tres sèries de monedes en circulació. Totes tenen curs legal.
El disseny de les monedes en euros de Bèlgica és obra de Jan Alfons Keustermans, director de l’Acadèmia Municipal de Belles Arts de Turnhout. Hi ha tres sèries de monedes en circulació. Totes tenen curs legal.
El 2008, Bèlgica va modificar lleugerament el disseny a fi de complir les orientacions de la Comissió Europea. Les monedes de la segona sèrie també reprodueixen l’efígie del rei Albert II, però l’anagrama real i l’any d’emissió figuren en el centre de la moneda, així com les marques de la Fàbrica de la Moneda i el codi de país corresponent a Bèlgica («BE»).
Al 2014, Bèlgica va introduir la tercera sèrie de monedes en euros, en què es mostra la imatge del rei Felip, el seu anagrama real («FP») i el codi de país corresponent a Bèlgica («BE»). Les marques de la Fàbrica de la Moneda figuren a banda i banda de l’any d’emissió.
Les efígies del gran duc Enric I de Luxemburg i del rei Albert II de Bèlgica apareixen de perfil al centre de la moneda. El perfil del rei Albert II està lleugerament superposat sobre el del gran duc Enric. A sota de les efígies apareix l’any d’encunyació, «2005». A la part inferior dreta hi ha les inicials del gravador, «LL». Les dues efígies i la data estan envoltades per les dotze estrelles i pels monogrames del gran duc Enrique a l’esquerra i del rei Albert II a la dreta. Les marques de les fàbriques de la moneda apareixen cadascuna entre dues estrelles, situades a esquerra i dreta de la part inferior de l’anell exterior.
Al centre de la moneda apareix una representació de l’ «Atomium» i, a la dreta, les inicials del gravador, «LL». Dues marques de la Fàbrica de la Moneda figuren al costat de la seva base. A la corona circular apareixen les dotze estrelles de la Unió Europea, la lletra «B» i l’any d’encunyació, «2006».
Al centre de la moneda es representa el document del Tractat signat pels sis països fundadors, sobre un fons que imita el paviment dissenyat per Miguel Ángel per a la Piazza del Campidoglio de Roma, en la qual va tenir lloc la signatura el 25 de març de 1957. el nom del país emissor i les llegendes «TRACTAT de ROMA 50 ANYS» i «EUROPA» apareixen en llatí o en l’idioma o idiomes d’aquest país de la zona de l’euro.
El motiu de la moneda està compost per diverses línies corbes al voltant d’un rectangle en el qual figura la xifra «60». Sobre el rectangle apareix inscrit l’any d’emissió, «2008», i, a sota, les paraules «UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS». A la part inferior de la imatge es reprodueix el nom del país en les seves tres llengües oficials, «BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN», flanquejat per la marca de la Fàbrica de la Moneda i la marca del «Commissaire donis Monnaies» a esquerra i dreta , respectivament. A la corona circular es representen les dotze estrelles de la Unió Europea.
A la moneda es pot veure una figura de disseny primitiu que es fon amb el símbol del €. La idea que es vol transmetre és que la moneda única i, per extensió, la Unió Econòmica i Monetària (UEM) constitueixen l’última baula de la llarga història de la integració econòmica i comercial europea. Aquesta moneda l’emeten tots els països de la zona de l’euro, figurant en cada cas el nom del país emissor i la llegenda «UEM 1999-2009» en la llengua o llengües respectives. El disseny, escollit entre els cinc preseleccionats per ciutadans de la Unió Europea mitjançant votació per Internet, és creació de George Stamatopoulos, escultor del departament d’encunyació del Banc de Grècia. A la corona circular es representen les dotze estrelles de la Unió Europea.
La part central de la moneda, que commemora el centenari del Dia Internacional de la Dona, 8 de març, presenta les efígies de Isala Van Diest, la primera dona metge de Bèlgica, i Casa Popelin, la primera advocada. A sota de les efígies, i a banda i banda de l’any 2011, figuren els noms de les dues dones, acompanyats de l’emblema de la seva professió. Les lletres «BE», referència a la seva nacionalitat, apareixen centrades per sobre de les efígies, i a esquerra i dreta, respectivament, la marca del mestre gravador i la marca de seca. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
La moneda reprodueix un retrat de Louis Braille i les seves inicials L i B en l’alfabet que va inventar. A sobre del retrat apareix el seu nom i sota, el codi del país emissor, «BE», i els anys «1809» i «2009». A l’esquerra hi ha la marca de la Fàbrica de la Moneda i a la dreta, la marca del mestre gravador. A la corona circular es representen les dotze estrelles de la Unió Europea.
En la parte central de la moneda figura el logotipo del concurso reina Isabel, superpuesto en el perfil izquierdo de la reina, quien fundó el concurso musical en 1937. A la izquierda aparece la marca del director de la ceca (un cálamo) y, a la derecha, la marca de ceca (la cabeza del arcángel San Miguel). Formando un semicírculo en el borde inferior de la parte central de la moneda figura la inscripción «QUEEN ELISABETH COMPETITION» y, en el borde superior, la inscripción «1937 – 2012» relativa al septuagésimoquinto aniversario del concurso. Las letras «BE» que aparecen a la derecha del perfil indican el país de emisión. En la corona circular figuran las doce estrellas de la Unión Europea.
La part central de la moneda, dissenyada per Helmut Andexlinger, de la Fàbrica de Moneda d’Àustria, i escollida pels ciutadans i residents de la zona de l’euro com a moneda commemorativa comuna de 2012, mostra el món en forma de símbol de l’euro en el centre, al·ludint a com l’euro s’ha convertit en un veritable actor mundial al llarg de l’última dècada. Els elements que envolten l’euro simbolitzen la seva importància per a la gent corrent (representada per una família de quatre membres), per al món de les finances (la Eurotower), per al comerç (un vaixell), per a la indústria (una fàbrica) i l’energia, per a la investigació i el desenvolupament (dues turbines eòliques). Les inicials del dissenyador «A.H.» s’aprecien (si s’observa amb molta atenció) entre el vaixell i la Eurotower. A les vores superior i inferior de la part central de la moneda figuren, respectivament, el país emissor i els anys «2002 – 2012». La moneda l’emetran tots els països de la zona de l’euro. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
Al centre de la moneda figura el nombre 100. Dins el primer zero apareixen les sigles «KMI» i «IRM», i el segon zero representa un sol. A l’esquerra del sol, hi ha unes isòbares, algunes gotes de pluja i diversos flocs de neu. En els raigs del sol s’indica, en la part superior, l’any «2013» i, a la part inferior, el codi del país «BE». Sota el número 1 de la xifra 100 figura la marca del mestre gravador «Commissaire des Monnaies» i la marca de la Fàbrica de la Moneda de Brussel·les (el cap amb casc de l’arcàngel Sant Miquel). A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El centre de la moneda mostra una creu amb la xifra «150» al seu interior. En els eixos vertical i horitzontal de la creu figuren, respectivament, les inscripcions «Rode Kruis» i «Croix-Rouge». Envolten la creu la marca de la Fàbrica de la Moneda de Brussel·les (el cap amb elm de l’arcàngel Sant Miquel), la marca del «Commissaire donis Monnaies», l’any «2014» i el codi del país «BE». A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El centre de la moneda mostra una rosella sobre les dates «2014-18». Sota les dates figura la llegenda «The Great War Centenary» i sota, la marca del mestre gravador, la marca de la seca de Brussel·les i el cap amb elm de l’arcàngel Sant Miquel. A la part central, a dalt, apareix la inscripció trilingüe «BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN». A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El motiu representa la bandera de la UE com a símbol que uneix pobles i cultures amb visions i ideals comuns d’un futur millor. Dotze estrelles que es transformen en figures humanes representen el naixement d’una nova Europa. A la part superior dreta, en semicercle, figura la menció del país emissor «REPUBLIK ÖSTERREICH» i els anys «1985-2015». A la part inferior dreta apareixen les inicials de l’artista (Georgios Stamatopoulos). A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
El centre de la moneda mostra una mà que sosté un globus terraqüi amb una planta en primer pla. La inscripció «2015 EUROPEAN YEAR FOR DEVELOPMENT» apareix en semicercle sobre el globus. Sota la mà figura el codi del país «BE» i, a la dreta, la marca del mestre gravador, la marca de la Fàbrica de la Moneda de Brussel·les i el cap amb elm de l’arcàngel Sant Miquel. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
A la part central de la moneda figura el logotip de la Universitat de Gant i, sota aquest, les dates 1817-2017, tot envoltat per la llegenda «200 Jaar Universiteit Gent – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY» i la indicació del país «BE» . La marca de seca de Brussel·les, un cap amb elm de Sant Miquel Arcàngel, i la marca de seca de la seva direcció, representada per l’escut d’armes de la municipalitat de Herzele, estan col·locades a la dreta i a l’esquerra, respectivament, de la indicació del país. A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
La part interior de la moneda representa al centre la cara d’un nen envoltat per la inscripció «MISSING-disparu-VERMIST», «WWW.CHILDFOCUS.BE» i per la indicació trilingüe del país emissor «BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN», seguida de l’any «2016». La marca de la seca de Brussel·les (el cap del Sant Miquel Arcàngel amb casc) i la marca del comissari de la moneda figuren a l’esquerra i a la dreta de la cara, respectivament. A la corona circular figuren les dotze estrelles de la bandera europea.
La part interior de la moneda representa, de cap a peus, un personatge estilitzat, els cinc anells olímpics i la inscripció «TEAM BELGIUM». A l’esquerra figura l’any 2016. A la dreta, el codi del país emissor «BE» apareix entre la marca de la seca de Brussel·les (el cap del Sant Miquel Arcàngel amb casc) i la marca del «comissari de la moneda». A la corona circular de la moneda figuren les dotze estrelles de la Unió Europea.
© · Textos Originals: BCE · Tradució: Isaac Hero · Imatges: APP EuroCoin